Thursday, 3 May 2018

Keindahan alam di Kampung Sungai Jurong, Ulu Slim

Lokasi : kampung Sungai Jurong, Slim River, 35800 Perak.

Sungai Jurong adalah salah satu batang sungai yang mengalir di Slim Village. Saya telah menjelajah sungai yang terletak di Kampung Sungai Jurong. Slim adalah sebuah mukim di daerah Muallim, Perak, Malaysia. Nama-nama lain adalah seperti Selim, Slim Village, Kampong Slim dan Slin. Papan tanda ke arah tempat ini adalah Ulu Slim.

Teman begitu suka bau hutan. Bau hutan adalah serasi dengan teman. Teman dibesarkan di alam. Alam yang tenang, aman dan damai. Alam banyak bicara. Bicara tentang flora dan fauna. Sang kancil, Kura-kura, melor dan mawar. Itu cerita penglipur lara. Penghibur semasa kami kecil.   Tidak rugi berbakti kepada alam. Alam yang semakin sakit tenat. Alam pun semakin hari semakin panas. Apa yang akan tinggal untuk generasi akan datang. Hanya Allah SWT yang boleh melindungi alam. Manusia semakin rakus dan tamak.

Moga cucu cicit terus mencinta alam,

Kita bukan kawan, kita keluarga alam. Kita orang Islam, agama menganjurkan adab dan sopan terhadap alam. Agama kita indah.

Teman pencinta alam.  

 Teman berbicara dengan mahasiswa UPSI

 Bau-bau dedaun begitu mengasyikkan teman

 Gaya-gaya nakal mahasiswa teman

 Melintasi anak sungai Jurong

Begitu riang ria dalam hutan hujan

22 comments:

  1. Bakal cikgu ke diaorang semua tu en Din..

    ReplyDelete
  2. MENCINTAI ALAM SEMULAJADI MENGHARGAI N MENJAGA LESTARI UJUDNYA

    ReplyDelete
  3. sy nk tgk pic keindahan alam tp kenapa sy nmpk 'keindahan' yg lain ni hahahaha

    ReplyDelete
  4. menjaga alam utk generasi akan datang...rindu bau hutan & bunyi2an di hutan..

    ReplyDelete
  5. Teringin nk buat aktiviti masuk hutan macam ni. Melihat keindahan alam =)

    ReplyDelete
  6. Bergaul dgn org muda..abg mkl pun jiwa muda jugak

    ReplyDelete
  7. Memang tuan layak jadi pengerusi kelab pencinta alam.

    ReplyDelete
  8. cantik tempat ni.. tenang je.. boleh "rasa" keindahan alam semulajadi tu.. :)

    ReplyDelete


  9. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
    شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

    ReplyDelete
  10. Best masuk hutan mcm ni ramai2.. meriah.

    ReplyDelete
  11. Uncle Din dan aktiviti2 sebegini berpisah tiada.. CT datang jenguk ni lama tak singgah =D

    ReplyDelete
  12. Ops baru tau kat perak rupanya..haha

    ReplyDelete
  13. lama x join aktiviti camni.

    ReplyDelete
  14. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  15. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  16. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  17. Alam anugerah yang tak terhingga nilainya, sama-sama kita jaga anugerah Allah demi manfaat semua. Cantik tempatnya macam belum diterokai ramai manusia...

    ReplyDelete