Wednesday, 10 September 2014

Beautiful Guilin 3 : Tunnel Hill cave

Chuanshan Scenic Spot

Day 1 (Saturday afternoon)

The tour guide, Mr Charlie brought us to the Tunnel Hill Cave immediately after visited the Tea Gallery. The Tunnel Hill Cave is 517 meters in total length with a normal temperature about 22 C, it is warm in winter and cool in summer. When tourists enter this mythological world, they will feel as if entering a fairyland or a picture.

Tunnel Hill Cave is the most unique cave in Guilin. The Crystal and translucent goose feather tube stones, spotless white jade stones, exquisite flowering stones and magical hairy stones are the full unique characteristics of the cave.  It has been described as ' a rare and magic crystal treasure cave of the world '. 

According to survey of geologists, the tunnel Hill cave was formed only 33960 years ago, and is the youngest and most vigorous cave among those caves presently opened to tourists in Guilin. The Stalactites, stone curtains, stone columns, stones flowers, and stalagmites are in their periods of growth. They are colorful and vigorous and vie with each other for glamour.  

Guide Map to Tunnel Hill Cave

 Our Tour Guide, Mr Charlie

High Mountain Waterfall

  Water Curtain Cave

Longevity Rock

 Long Corridor of Branch Like Stalagmite

Colorful Mythological World

 Reflection of Stone Forest

 Stone Forest

Me and The Red flag

Entrance to the Chinese Temple

Prosperous meaningful in life

30 comments:

  1. fuyo entri bi . hehe..


    gambar bawak sekali tu, tempat tu sangat cantik bro..

    ReplyDelete
  2. salam..
    nampak seiraslah pulak muka dengan tour guide tu eh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a lah kan
      cam adik beradik pula

      Delete
    2. Haha mana ada seiras..agaknya sebab kami sebangsa kot

      Delete
  3. Subhanallah...indahnya ciptaan Allah...

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Tgk real lagi cantik..dlm gambar over pulak colournya

      Delete
  5. cantik apabila di pasang lampu2 tu..teringat kembali kenangan JM masuk Cave nih..mana kak Chenta?..x aci tau abe pose sorang2 je hihihi

    ReplyDelete
  6. inatkan warna asal pada cave tu
    tapi seriously cantik lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn warna asal YY..diorang ltk spotlight warna warni kat situ,,itu yg blh batu jadi kaler maler

      Delete
  7. Sngt cntik...colorful! bnyk jugak attractions kt guilin ni eh... hr tu saja2 survey tour guilin kt matta, mahal btl...pergi sendiri lg murah.. ambik guide kemudian kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guilin ni femes dgn nature dia..gunung ganang gua sungai..kami dulu beli pakej kat matta fair la..500 tak termasuk air ticket..walaupun macam mahal tp berbaloi sbb kat guilin ni pengangkutan awam kurang..tmpt menarik jauh2..dgn ikut pakej dpt la cover byk tempat..tp ada juga keburukan ikut travel agent cina ni..nnt saya cerita next entry

      Delete
    2. Rm500 ok lg.. ni smpai rm3300 all in... naya...huhu... awatnya? Pau p kedai2 mika eh?

      Delete
  8. kata orang guilin memang cantik... hati teringin nak jejak jugak tapi xde rezeki lagi. kita baca je dulu catatan MKL eh... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guilin femes dgn nature..xpe baca dulu CS..ambil ruh berjalan ke guilin dulu hihi

      Delete
  9. cantik...dah berusia 33 ribu++ tahun pun yg termuda..cave yg lebih tua tu mcmana lah agaknya stalactitenya..berselirat kot..

    ReplyDelete
  10. berwarna warni sekali n indah semua tempat tu...

    ReplyDelete
  11. Interesting cave view! Stone forest indeed~ :D

    ReplyDelete
  12. Cantiknya suasana di sana... subhanallah...

    ReplyDelete
  13. Seakan-akan gua yang terdapat di Halong Bay, Hanoi.... memang cantik...

    ReplyDelete
  14. Subhanallah...cantiknya....
    Bertuah dapat jejak kaki ke situ...ALhamdulillah.

    ReplyDelete
  15. Wow..cantik dan menakjubkan...seronok la dpt pergi

    ReplyDelete
  16. menarik sangat gua ini. lagi menarik kalau dapat menikmati dengan mata sendiri

    ReplyDelete