Sunday, 14 September 2014

Beautiful Guilin 4 ; Bamboo House

SUNRISE CORPORATION GROUP

Hari Pertama (Sabtu petang)

Kali ini, selepas melawat Tunnel Hill Cave, kami dibawa melawat ke kilang buluh. Bamboo House, adalah barang hasil mahsul orang cina yang terkenal. Buluh memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan orang Cina. Buluh melambangkan ikatan rangkaian silaturrahim yang sangat kukuh di antara adik beradik dalam masyarakat Cina. Buluh adalah juga rangkaian network dalam bisnes orang-orang Cina. Buluh membawa seribu makna dalam kehidupan masyarakat Cina. Hari ini, saya telah menyaksikan bagaimana buluh telah dijadikan pakaian, tuala, dan serba serbi sebagai kegunaan basahan kita sehari hari.    

 Di depan pintu masuk Bamboo House

 Berselfie

 Benang-benang buluh

 Dari benang buluh menjadi kain

 Kain buluh

 Gubahan bunga buluh

 Baju buluh

Demontrasi kelebihan hasil barang-barang Buluh

Tour ke Bamboo house adalah tour yang wajib. Ini adalah kempen jualan yang kedua selepas tea Gallery. Yang ini saya terpikat. Saya beli dua helai seluar dalam. Satu lebih kurang RM25. Satu lagi RM50. Lagi satu, saya beli tisu dapur. Tisu dapur kita punya sekali pakai kena buang. Depa punya boleh tahan sebulan untuk sekeping sahaja, Boleh digunapakai dan tak lekat kotoran dan boleh dibasuh dengan air sekali gus bersih dari kekotoran.  Seluar dalam buluh tu kemas sangat dan berasa sangat selesa memakainya. Seluar dalam menjadikan badan kita lebih segak dan kemas. Nanti kalau ada peluang lagi, nak beli pula baju buluh. Mesti nak rasa kelainan memakai baju buluh dari Tiongkok. 

23 comments:

  1. Itu bukan selfie bang itu org tlg ambilkan gambar
    Apa? Beli seluar dlm buluh! X gatsl ke nanti bang bhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selfie mesti kena pegang kamera sendiri...kan JM. Haah... seluar dalam buluh tu tak gata-gatal ke... kihkih...

      Delete
    2. ehheheh...ye betul PLM..itu bukan SELFIE tapi selfconfident..JM x nk pakai panty dari buluh..JM nak dari buat benang ulat sutera,,CURLAST tak ehehehe..**matilah ABE MKL tarik rambut nanti

      Delete
  2. baju buluh tu mesti harganya lagi mahal kan..

    ReplyDelete
  3. Baru saya tahu ada benang yg diperbuat dari buluh.. Info yg baru buat saya. Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  4. Seluar dalam RM50? Bahannya dibuat daripada buluh membuatkan harganya begitu sesuai. Pertama kali saya dengar seluar dalam & pakaian buat daripada buluh. Semasa di Jinan, saya ada pergi ke kedai yang jual tilam, cadar, bantal, langsir daripada buluh. Pada mula-mulanya saya tak percaya, tetapi hakikatnya memang betul ia dibuat daripada buluh. Soalan pertama yang tercetus di hati saya ialah; "Tak gatal ke?" Tapi buluh mereka lain spesisnya dan lembut rasanya kain cadar yang saya sentuh itu. Harganya alamak memang teramatlah mahal, sampai beribu-ribu ringgit. Saya tengok sajalah. Tak mampu nak beli.

    ReplyDelete
  5. woww... mesti susahkan nak buat benang dari buluh... macam menarik plak tisu dapur tu... ce tunjuk sample.. :D

    ReplyDelete
  6. kreatifnya mereka...aneka barangan boleh dihasilkan...
    nasib baik tak upload spenda buluh tu hehe

    ReplyDelete
  7. banyak produk yg boleh dihasilkan dari buluh ya...agaknya drpd buluh jenis lembut yg dimakan panda tu n bukan buluh betong yg keras di tempat kita ni...

    ReplyDelete
  8. menariknya.... seronoknya dapat tengok sendiri kilang buluh ni..... :D

    ReplyDelete
  9. selalu org takot nak dkt ngan buluh sbb ada miang... sekali nengok dari buluh leh wat baju.. boxer.. kain.. cecantik lak tu ek

    ReplyDelete
  10. baru tahu buloh boleh buat benang ... diambil dari batangnya kah ... teringin pula nak rasa kelembutan kain hasil dr benang buloh .

    ReplyDelete
  11. kathy tag :-
    http://kathyrbain.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award-fuza-musa.html

    ReplyDelete
  12. Waaah... banyaknya produk hasil dari benang buluh... baju kain buluh tu nampak macam lembut jer, mesti harga ratus2 tu kan... ohsem~ ;D

    Wah en.khai buat iklan promote bamboo underwear... heheh ;3

    ReplyDelete
  13. Kreatifika ni...bju pon blh buat de bamboo...kain buluh tu pong comei...

    ReplyDelete
  14. benang buluh..first time ni..tapi ok, environmental friendly...

    mungkin boleh, JV dgn Malaysia sbb kat sini pun byk pokok buluh...terbiar mcm tu je..

    ReplyDelete
  15. Wow..baru je saya tahu, buluh boleh dibuat kain

    ReplyDelete
  16. Wahh bestnya. Buluh dulu kalau buat layang2 dah boleh agak dah boleh jd benang sebab kehalusan dia tu. hehe

    btw kami 3 sekawan baru je launch travel blog. Kalau ada masa, singgahla, boleh tinggalkan komen dan feedback ;) blog kami www.thetravelling3o.com kalau dpt exchange link pun ok. 1st entry kami psl backpacking di New Zealand.

    Terima kasih ;)

    ReplyDelete