Wednesday, 21 February 2018

Visa ke China (2018)

Permohonan Visa China tidak termasuk ke Hongkong dan Macau

Para Pemegang Paspot Malaysia tidak memerlukan visa apabila melawat Hong Kong dan Macau. Anda boleh tinggal selama 30 hari di Macau tanpa visa. Di Hong Kong, lebih kurang 90 hari tanpa visa.


Hampshire Place Office



Peta Lokasi Hampshire Place Office

Lokasi : Waze atau Google maps

Alamat : China Visa Application Services Centre,
               Hamsphire Place Office, Jalan Mayang Sari, 50450 Kuala Lumpur.
               Level 5 (Application) & Level 6 (Payment & Collection). 

Business Hours :   Mon-Fri. Submission of Visa Application : (9am -3pm).
                                Payment and  Collection : (9am-4pm). Hanya pada hari  bekerja sahaja.
                               Tutup pada hari Sabtu, Ahad cuti umum Malaysia.
 Di sini juga disediakan perkhidmatan seperti mengambil gambar, xerox dan percetakan sekiranya diperlukan. 
                

Dokumen yang diperlukan semasa memohon adalah seperti berikut :

(i) Borang Permohonan Visa boleh didapati secara percuma di kaunter Chinese Visa 

ii) Sediakan dua keping gambar berlatar cerah (contohnya, warna putih) bersaiz pasport. 

iii) Bawa passport asal yang sah sekurang-kurangnya 6 bulan ke atas.

iv) Perlu salinan untuk passport kita. Salinan yang ada muka depan kita. Kalau tak ada perkhidmatan photocopy disediakan.

v) Cetak tiket penerbangan. Booking hotel untuk sehari memadai.
Sekarang tidak perlu lagi bukti booking hotel lagi, cukup sekadar menyebut tempat penginapan kita di borang. Contohnya saya menulis Shanghai Dock Bunk Hostel, No 55, Hongkong Road, The Bund & North Bund, Shanghai,China.

vi) Saya boleh buat bagi pihak isteri. Tak perlu hadir kedua-duanya dan boleh diwakilkan. Bermaksud, boleh buat bagi pihakorang lain.

vii) Bayaran tunai atau kredit kad dibuat pada hari kutipan nanti.

Perhatian :

One time entry or Single entry 
(i) Normal Services : RM104.20. Collection of visa in 4 working days.
(ii)ExpressServices : RM241.30. 3 working days.
(iii)Urgent Services : RM318.40   2 days working days.

Berapa lama boleh tinggal 

Melancong : Maksimum 30 hari. Bekerja : Maksimum 90 hari (dengan surat jemputan)
Menziarah saudara mara : Maksimum : 180 hari. 

Tidak kira berapa lama anda tinggal harga visa tetap sama. Harga visa adalah berbeza bergantung kepada beberapa kali kemasukan ke negara Cina. Visa ada yang sekali kemasukan (One time entry atau single entry), dua kali kemasukan( Double entry) dan Multiple entry. 

Business visa is for multiple entry only. Tourist visa is just max 2 entries in 6 months.Tourist are unable to apply for six month multiple entry visa.   

You can get a single or double entry visa if your passport expires in less than 12 months,but more than 6 months. You can only get a 12 month multiple entry visa if your passport is valid for at least 15 months. 
   


29 comments:

  1. Best juga boleh tinggal lama tanpa visa kat sana...

    ReplyDelete
  2. service yg efficient..kalau semua dokumen cukup & lengkap..

    ReplyDelete
  3. Bayaran Visa dah semakin mahal nampaknya...

    ReplyDelete
  4. Wow xyah visa ye..Tq good sharing

    ReplyDelete
  5. dah naik harga dah ek.

    Jea Mohamad

    ReplyDelete
  6. wow.. best.. bila la agaknya dpt g china ni. hehe

    ReplyDelete
  7. opismet hari tu ke sini nk buat visa g beijing... siap amik cuti lg ;-)

    ReplyDelete
  8. Wah.. sudah naik lagi harga visa China... 2016 kamibuat baru RM80 lbh (pon dah kira naik tu....)

    ReplyDelete
  9. jauh berjalan tu ... semoga di permudahkan urusan

    ReplyDelete
  10. great sharing. Thanks abang MKL. Tapi so far belum ada cadangan nak ke China

    ReplyDelete
  11. Terima kasih sbb berkongsi info ni ...

    ReplyDelete
  12. visa sekarang dah murah sikit kan! bila la nak berjalan oversea. hihiii

    ReplyDelete
  13. Satu perkongsian yang bagus. Sebab kita selalu mencari info until bergerak ke negara jiran.

    ReplyDelete
  14. Ooh baru tahu yang kita tak perlu apply visa untuk ke Hong Kong dan Macau. Selama ni ingatkan kalau asal nak travel ke China je mesti nak kena apply visa dulu. Thanks for the info! :D

    ReplyDelete
  15. masih di lokasi yang sama tak berubah.. bila tah lagi nak masuk China tatau. belom rezeki =D

    ReplyDelete
  16. Thanks utk info. Pergi mana bro masa apply visa ni? Pergi PBeijing Ke pergip Shanghai

    ReplyDelete
  17. Thanks utk info. Pergi mana bro masa apply visa ni? Pergi PBeijing Ke pergip Shanghai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingin ke negara China. Selamat mengembara ke negara China.

      Delete
  18. salam nak tanya.. mmg kena ada tiket flight dulu ya? saya ada meeting di china 16 april nie tapi ingat nak dapatkan visa dulu baru beli tiket. ke macam mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ada tarikh dulu, baru boleh apply visa. Tarikh hendak melawat negara China.

      Delete
  19. Assalamalaikum, sy nak tnye jika kita wakil buat isteri perlu surat wakil ke x?

    ReplyDelete