Friday, 17 April 2020

Asam Pedas Muar

Tanjong Malim,Perak. Teman nak share resipi asam pedas Chinta. Chinta memang pandai masak. Sebut apa sahaja, maka jadilah seperti yang kita idamkan. Mane le idaknya kemahiran memasak teman jadi tumpo.
Rasanya macam masak asam pedas Muar. Bahan-bahan asam pedas ni adalah seperti berikut :
1. Bawang Merah/bawang putih/halia/belacan-kisar
2. Cili Kering-kisar
3. Minyak untuk ditumis sehingga pecah minyak
4. Air Asam jawa
5. Ikan Merah/tenggiri/pari/siakap/kembong
6. Daun kesum
7. Bendi
8. Tomato
9. Garam secukup rasa
Cara-cara masak:
1. Tumis bahan (1) sampai pecah minyak
2. Kemudian masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak
3. Bancuh asam jawa dengan segelas air kemudian tumiskan sampai pecah minyak lagi sekali. Masa ni masukkan separuh daun kesum
4. Bila dah nampak minyak mula keluar, masukkan air. Masukkan air ikut kepekatan yang disukai
5. Bila kuah dah mendidih masukkan ikan, bendi, daun kesum, tomato
6. Masukkan ikan akhir sekali kalau ikan tu jenis yang cepat hancur macam ikan kembung
7. Perasakan dengan garam
Sedap bila dimakan dengan nasi panas, telor dadar dan ulam.
Nyeghogin Chinta bila teman mentong. Ate.

Asam Pedas Chinta

No comments:

Post a comment