Wednesday, 19 February 2014

Candi Borobudur, Yogyakarta

Antara monumen Buddha terbesar di dunia.

Berikut adalah petikan tentang Candi Borobudur, Yogyakarta. Sumber adalah dari http://id.wikipedia.org/wiki/Borobudur.

Borobudur adalah sebuah candi Buddha yang terletak di Borobudur, Magelang, Jawa Tengah, Indonesia. Lokasi candi adalah kurang lebih 100km di sebelah barat daya Semarang, 86 km di sebelah barat Surakarta, dan 40 km di sebelah barat laut Yogyakarta. Candi berbentuk stupa ini didirikan oleh para penganut agama Buddha Mahayana sekitar tahun 800-an Masehi pada masa pemerintahan wangsa Sailendra. Borobudur adalah candi atau kuil Buddha terbesar di dunia, sekaligus salah satu monumen Buddha terbesar di dunia.

Borobudur kini masih digunakan sebagai tempat ziarah keagamaan; setiap tahun umat Buddha yang datang dari seluruh Indonesia dan dunia akan berkumpul di Borobudur untuk memperingati Hari Wesak. 















17 comments:

  1. keluar jugak entri tentang candi borobudur ni.. hehehe

    ReplyDelete
  2. wah siap terbang tu...hehe
    tapi memang cantiklah dia punya seni bina

    ReplyDelete
  3. wah...beznye..masa belajar sejarah dulu pemes bena borobudur ni
    ni rupanya gambar real tempat ni...

    ReplyDelete
  4. selalu baca dalam sejarah jer, tapi bila tengok sendiri wah gahnya candi ni...

    ReplyDelete
  5. suka tgk aksi lompat terbang tu heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti JM boleh le buat aksi tu...lagi cute dan menarik.

      Delete
  6. xD sejak form 1 dulu , masa belajar subjek sejarah , rasa teruja nak jejak tempat sejarah camni .. izinkan saya mention nama anda di sini

    ReplyDelete
  7. Salah satu tapak warisan sejarah dunia juga tu kan... thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  8. seni bina yg menakjubkan ;) entry dkt forbiden city dkt beijing ada?

    ReplyDelete
  9. done follow :D
    btw serius pernah melawat semua tempat ni ??
    penuh kembara . seronoknya

    ReplyDelete
  10. Selamat pagi. Melihat gambar-gambar candi waktu pagi ni.. ada jugak terasa seramnya. Struktur lama dan penuh sejarah.

    ReplyDelete
  11. gambar no 5 tu dah macam terbang dah sy tengok..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete