Thursday, 13 February 2014

Kuching Waterfront 1

Trip Kucen Meow-meow 24 hb hingga 26hb Januari 2014

Kuching Waterfront 1 adalah sambungan dari entri sebelumnya. Saya memang jatuh cinta dengan Kuching Waterfront. Ini adalah tempat lepak saya sejak dahulu lagi apabila menjejak kaki ke Kuching. Banyak kenangan manis pahit melingkari hidup saya tersemadi indah di sini.  Sila nikmati panorama-panorama yang sangat saya sukai di sepanjang Waterfront Kuching. 

 Wakaf Senibina Cina

 Kamar tidur di Grand Margherita Hotel



 Kubah Ria Satok (Gerai Makan)

Satu tempat yang harus anda kunjungi bila berada di Kuching adalah Kubah Ria Satok. Dahulu tempat ini dikenali sebagai Pasar Satok. Pasar Satok adalah pasar tamu seperti menjual beraneka jenis barangan tradisional dan moden. Kalau di semenanjung adalah pasar malam atau pekan rabu. 

 Jeti Kubah Ria Satok yang bakal siap

 Papan iklan untuk River Cruises

Buat diri saya, saya telah pernah naik river cruises dengan bayaran RM60 (dewasa) untuk menikmati pemandangan yang begitu indah di sepanjang Sungai Sarawak. Anda patut pergi di sebelah petang untuk menikmati senja (sunset). Perjalanan menyusuri sungai ini adalah selama satu setengah jam.
  
 Dewan Undangan Negeri Sarawak



 ASTANA

 Lepak-lepak di sepanjang Kuching Waterfront.


23 comments:

  1. wah...dah sampai kuching ke...:)

    ReplyDelete
  2. Sabah sudah , Kuching saja belum jejak..macam best ja ?

    ReplyDelete
  3. wahh..best ! tak pernah pergi lg

    ReplyDelete
  4. Sob. Xpena jejak negeri jiran ni lagi. Asyiklah cuci mata tengok gambar orang lain je. Haha.

    ReplyDelete
  5. sabah dah sampai, sarawak blom lg... nanti nak kena pi jugak nih ;)

    ReplyDelete
  6. tak penah sampai east malaysia lagi
    cer MKL bagi tips contohnya cam pergi kuching ni kan
    naik kenderaan apa senang, berapa cost, cam hotel tu semua
    kalau orang yang tak pernah pergi cam saya, memang nak tahu semua tu

    ReplyDelete
  7. Cantik pemandangan sekitarnya. tapi yang lagi cantik bilik tidur hotelnya hehe.

    ReplyDelete
  8. Wah..ke Ching pulak...meowwwwwww...meooewwwwwwww

    ReplyDelete
  9. cantik nya abg din.. bila la nak merasa p sana..

    ReplyDelete
  10. rindu kuching...almost 5 years left sarawak.. pasar satok yg dh berubah.. gonna plan a trip to kuching again..

    ReplyDelete
  11. Bestnya . Teringin plak nak pi bila baca entri ni :)

    ReplyDelete
  12. so far belum ada rezeki lagi nak berkunjung ke kuching..tengok gambar macam best jer tempat nie..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. Cantik... dah lama saya tak ke Kuching.. rasanya dah hampir 13 tahun.. cepat sungguh masa berlalu..

    ReplyDelete
  14. kalau tu buaya betul aiza orang pertama yang lari.. hihi.. memang cantik panoramanya..

    ReplyDelete
  15. cantiknya pemandangan dia.
    teringin nak pergi tapi tak tahulah bila cukup duitnye haaa..

    ReplyDelete
  16. Bestnya... byk kucing tak kat sana? ;)

    ReplyDelete
  17. sarawak adalah salah satu daripada tiga negeri di malaysia yang masih belum saya jejaki. dua lagi is pahang and terengganu. anyway, thanks for the entry. berguna for me.

    ReplyDelete
  18. Nampaknya Tuan Kahiruddin memang suka mengembara. Banyak tempat yang dilawati.

    ReplyDelete
  19. luar bandar kuching lagi banyak tempat menarik. dijemput singgah :)

    ReplyDelete