Monday, 10 February 2014

Pantai Parangtritis, Yogyakarta

Pantai untuk menikmati sunset, kegiatan riadah, dan wedding photo dalam suasana yang romantis. 

Parangtritis adalah desa di kecamatan kretek, Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta. Pantai Parangtritis adalah kira-kira 27 km selatan kota Jogja di Lautan Hindi. Pantai ini adalah antara pantai yang sangat terkenal di Indonesia. Waktu yang terbaik untuk mengunjungi pantai ini adalah pada waktu senja menjelang terbenamnya matahari. Saat itu begitu indah dan romantisnya sekali. 

Sekiranya anda tiba lebih awal, apa salahnya sekiranya anda dapat naik ke Tebing Gembirawati yang terletak di belakang pantai ini. Dari sana, anda dapat melihat keseluruhan Pantai Parangtritis. Pantai ini biasanya dikait dengan legenda Ratu Kidul. Banyak orang Jawa percaya bahawa Pantai Parangtritis adalah gerbang kerajaan ghaib Ratu Kidul yang menguasai laut selatan.

Anda boleh melakukan pelbagai aktiviti di sini apabila menyusuri pantai dari timur ke barat. Hotel penginapan pun banyak di sekitar Pantai Parangtritis. Anda boleh menyewa ATV ( All-Terrain Vehicle) atau motor yang akan membawa anda berpeleseran melintasi gundukan pasir pantai. Bermain layang-layang, kereta kuda beroda dua, menunggang kuda, makan jagung bakar, atau minum air kelapa segar pasti menghiburkan hati para pengunjung pantai. Di sini juga tempat untuk olahraga udara/aeromoedeling dengan ombak yang besar dan adanya gunung-gunung pasir di sekitar pantai.    













28 comments:

  1. Terpesona sungguh dengan keindahan.. lagi2 time sunset tu fuhhh jealous benorr :D

    ReplyDelete
  2. Cantiknyaaa...! Subhanallah...:)

    ReplyDelete
  3. Indahnya alam ciptaan yang Maha Pencipta...Subhanallah..

    ReplyDelete
  4. sunset yg ohsem..adakah pic tu telah di edit :-)

    ReplyDelete
  5. wah cantiknye..subhanallah...awesome!

    ReplyDelete
  6. terbaik!!!Cantik nya ciptaan Allah ni..:D

    ReplyDelete
  7. Subhanallah.. cantiknya.. macam dalam lukisan pun ada..

    ReplyDelete
  8. Subhnlh, cantiknya awan senja dan pantai... Best kot duduk kat pantai time2 mcm tu...

    ReplyDelete
  9. saya suka betul gambar senja tu
    macam terasa ada dekat sana juga
    tak dapat pergi pun tak apalah, ada blog MKL yang boleh kongsi =)

    ReplyDelete
  10. MMG CANTIK SEMUA PIC..TAH BILA DPT KE SANA YA...

    ReplyDelete
  11. Magnificent skies, great shots ;)

    ReplyDelete
  12. Subhanallah.. really superb.. terbaik.. :)

    ReplyDelete
  13. Cantik sungguh. Pemandangan tu sangat menarik hati. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  14. mak aihhh..camtiknya pantainya..nampak bersih..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  15. subhanallah.. cantiknya alam ciptaan Allah..

    ReplyDelete
  16. Wow! Sungguh mengagumkan suasana senja di pantai parangtritis!

    ReplyDelete
  17. 1st time tau ada tempat ni di indonesia.. cantik !

    ReplyDelete
  18. pic pada waktu senja sangatlah aweosome... jatuh cinta :)

    ReplyDelete
  19. Seronoknya berjalan-jalan ke negeri orang kan...

    ReplyDelete