Wednesday, 5 October 2016

Kos Kerugian Ke Perth, 2016

Perth & Western Australia



Esperance  Stonehenge

 I Came, I Saw, I Conquered

 The Moo Moo 

Dearest Chinta

Day 1 (12th September,2016 : Isnin)

1. Perth Airport : Parking fee di Airport : AUD 13 dan beli Vodafon AUD35.00
2. Lancelin Sand Dunes
3. The Pinnacles Dersert : Entrances Fee : AUD12.00
4. Lake Thetis
5. Ledge Point Holiday Park. (Big4) : Penginapan AUD :32.00


Jumlah Perbelanjaan yang lain selain di atas :  Kereta Sewa Toyota Camry : AUD400

dan minyak : AUD 38.00

Day 2  (13th September,2016 : Selasa)
1.  Guilderton
2.  Araluen Botanic Park  : Entrances Fee : AUD 30.00
3.  Big W.Kwinana (Corelle)
4.  Lake Clifton Thromblites
5.  Busselton Jetty
6.  RAC Busselton Holiday Park : Penginapan AUD 30.00


Jumlah Perbelanjaan yang lain selain di atas : Minyak AUD : 33.00

Day 3 (14th September,2016 : Rabu)

1.  Cape Naturaliste Lighthouse
2.  Canal Rocks & Nature Spa (Wyadup Rock)
3.  Hamelin Bay (Stingray)
4.  Cape Leeuwin Lighthouse &  Old Wheel Water : Entrances Fee : AUD5 
5.  Gloucester Tree, Pemberton
6.  Pemberton Caravan Park : Penginapan AUD : 35.00  


Jumlah Perbelanjaan yang lain selain di atas : Minyak AUD : 30.00


Day 4 (15th September, 2016 : Khamis)

1.  Giant Tingle Tree, Walpole


2.  Valley of The Giant Tree Top Walk : Entrances Fee : AUD42.00 
3.  Greens Pool, William Bay National Park
4.  Elephant Rocks & Elephant Cove, Denmark
5.  Albany Wind Farm
6.  Tanker Jetty
7.  Big4 Emu Beach Holiday Park : Penginapan AUD : 38.00


Jumlah Perbelanjaan yang lain selain di atas : Minyak AUD : 45.00

Day 5 (16th September,2016 : Jumaat)

1.  Natural Gap & Bridge 
2.  Twilight Cove & Twilight Beach
3.  Salmon Beach
4.  Rotary Lookout
5.  Blue Haven
6.  West Beach
7.  Bathers Paradise Caravan Park : Penginapan AUD : 38.00 


Jumlah Perbelanjaan yang lain selain di atas : Minyak AUD : 32.00



Day 6 (17th September, 2016 : Sabtu)


1.  Hellfire Bay

2.  Thistle Cove
3.  Frenchman Peak
4.  Lucky Bay
5.  Canola farm
6.  Esperance Stonehege : Entrances Fee : AUD 20.00
7.  Wave Rock Caravan Park : Penginapan AUD : 38.00 termasuk entrances fee. Entrances fee adalah percuma kerana menginap di sana.  



Jumlah Perbelanjaan yang lain selain di atas : Minyak AUD : 32.00 


Day 7 (18thSeptember, 2016 : Ahad)


1.  Wave Rock and Hippos Yawn, Hyden

2.  Wildflowers, Hyden
3.  Fremantle Village : Penginapan : AUD 33.00
4.  E Shed Market
5.  Elizabeth Quay
6.  Swan Bell Tower 


Jumlah Perbelanjaan yang lain selain di atas : Minyak AUD : 40.00, Bus : AUD 4.20 dan Train : AUD12.40 (Family Rider)  


Day 8(19th September,2016 : Isnin)
1.   Fremantle Habour
2.   Jalan-Jalan ke Cicerello Fish & Chip & Kailis Fish & Chip
3.   Blue House Boat
4.   Kings Park and Botanic Garden/ CBD View/Tree Top Walk/Baobab Tree
5.   Fly balik ke KLIA2

Jumlah Perbelanjaan yang lain selain di atas : Minyak AUD : 50.00 



Jumlah Perbelanjaan di atas tidak termasuk tiket flight, duit shopping dan makan. Kami tidak belanja untuk sebarang makanan di Perth. Semua makanan dibawa dari Malaysia. Memang tak sempat pun, asyik mengejar masa sahaja. Kami bangun pukul 4.00 pagi dan tidor pukul 10.00 malam. Itinenary kami pack dan ada juga yang tidak tercapai hasrat di hati. Walaupun demikian, Kami berpuas hati kerana telah membuat yang terbaik. Syukur alhamdulillah. Takbir.



Jumlah Perbelanjaan keseluruhan : 



1. Sewa Kereta Toyota Camry : AUD400

2. Minyak : AUD 300
3. Entrances Fee : AUD109
4. Penginapan : AUD 244
5. Lain-lain Perbelanjaan runcit : Bus : AUD 4.20
                                                     Train : AUD 12.40
                                                 Vodafon : AUD35.00
                                                  Parking : AUD13.00


Jumlah besar : AUD 1117.60. Rate Pertukaran adalah 3.15 (RM3527.25). Jumlah perbelanjaan seorang adalah kira-kira RM1763.625


Rujukan : Shafiq Akmal. (Face Book). Terima kasih yang tidak terhingga. Jasamu dikenang. 





   

34 comments:

  1. kena spare 2k jugak kalau nak p sana kan

    ReplyDelete
  2. oklah, 8 hari less than 2K...
    berbaloi sewa krta, boleh pergi 6 - 7 tmpat sehari..

    ReplyDelete
  3. Tuan blog, nak tnya apa possibality untuk kita tak lepas masuk Australia. Visa, passport apa semua ada. Dorg pnya pegawai kan judge by appearance?

    ReplyDelete
  4. ok juga tu.. takdelah rugi sangat pun..

    ReplyDelete
  5. jgn sebut kerugian bro...pengalaman tu tak ternilai dgn RM...

    ReplyDelete
  6. kalau duit banyak memang senang melancong..target nak berbulan madu ke luar negara

    ReplyDelete
  7. Ada yang tak tercapai... takpe boleh mengulang lagi en Din...

    Berapa jam memandu dari Esperance ke Perth tu...

    ReplyDelete
  8. kalau ada rezeki nak bawa anak2 ke perth tahun depan. bagus posting ni tuan

    ReplyDelete
  9. hihihii... suspen baca- kos kerugian tu ...
    hihihi

    ReplyDelete
  10. 2k dalam tgn utk p sana....lebih lg elok..heee

    ReplyDelete
  11. stone edge tu replica je kan..? hehehe

    ReplyDelete
  12. fuhhh banyak gak tu. tapi ok la untuk kembara 8 hari

    ReplyDelete
  13. Apa yang rugi bro? Ok la tu hehe :-)

    ReplyDelete
  14. nice sharing en khairuddin.. :)

    ReplyDelete
  15. mana ada rugi.. untung banyak sbb boleh merantau negara org..

    ReplyDelete
  16. Tak rugilah... pengalaman tu yg mahal tuan... :)

    ReplyDelete
  17. baru balik dari Perth.. Nk safe sewa kete utk seminggu terus, Aud25 sahaja sehari.. Saya tk sempat pegi yg jauh2 tu sbb hujan je sepanjang 7 hari kat sana.. Minyak Aud10 sehari.. kena saman parking Aud65.. sempat pegi zoo, kings park dgn fremantle je..

    ReplyDelete
  18. uuhhh mantap abis pak bisa sampe ausiiii gala loncatnya keren hehe...

    ReplyDelete
  19. Bila lah saya nak ke sana ... Harap2 adalah ruang & peluang untuk ke sana ...

    ReplyDelete
  20. 'rugi' sikit, tapi pengalaman tu xkan dapat kat tempat lain

    ReplyDelete
  21. nk kopipes sy nk forward kt member dia nk g perth bln 5 thn dpn

    ReplyDelete
  22. bila la berpeluang g tempat2 camni? ermm

    ReplyDelete
  23. tak apa yang penting berjaya ke Perth

    ReplyDelete
  24. saya nak pi next month. caravan park tu penginapan dlm caravan ke camne sbb murah sangat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami camping kat caravan park...camping site.

      Delete
  25. Terima kasih kerana menjadi inspirasi kami ke Perth

    ReplyDelete
  26. Terima kasih kerana menjadi inspirasi kami ke Perth

    ReplyDelete