Monday, 16 March 2015

With love from Taiping : Galeri Pameran Muzium Matang

Larut  dan Matang


Galeri  Pameran Muzium Matang terbahagi kepada dua ; aras atas dan aras bawah. Galeri aras bawah terbahagi kepada tujuh segmen; iaitu segmen gajah Si Larut, Pertanian, Pentadbiran British, Perang Larut, Zaman Pemerintahan Jepun, Perlombongan dan Penjara.  Galeri di atas atas pula mempamerkan segmen mahkamah, maktab, pejabat pentadbiran British, serta pejabat dan bilik tidur Ngah Ibrahim.  

Alat-alat Pertanian Tradisional

Penemuan bijih Timah oleh Si Larut, gajah kepunyaan Che Long Jaafar

Pejabat Zaman Pemerintahan Jepun

Keterangan akan Penemuan Bijih Timah oleh Si Larut

Puak Ghee Hin dan Han San di Larut

Basikal-basikal Tua

Tingkat Dua (Aras Atas) Muzium Matang atau dulu Rumah Ngah Ibrahim

Bilik Tidur Ngah Ibrahim

Pintu Masuk ke Bilik Tidur Ngah Ibrahim

Pejabat British Mahkamah

Bilik darjah suatu masa dahulu

Pejabat British Mahkamah

Pejabat Ngah Ibrahim





29 comments:

  1. kemas bilik tidur ngah ibrahim.. beznye tgk galeri. tgk brgn bersejarah

    ReplyDelete
  2. HMM MUZUIM MATANG NI ASALNYA RUMAH NGAH IBRAHIM YA..TQ INFONYA.

    ReplyDelete
  3. Wah, smartnya... dah lama saya tak ziarah museum, teringat zaman study dulu ^^

    ReplyDelete
  4. nice.. rajin jugak rupanya masuk muzium rupanya.. igtkan tempat2 peranginan je.. hehehe

    ReplyDelete
  5. menarik... saya pun suka sejarah dan barang2 lama..

    ReplyDelete
  6. belajar sejarah.... hihihi, lama dah tinggal zaman sekolah

    ReplyDelete
  7. cantiknya ukiran kt bilik tidur Ngah Ibrahim..

    oo..Larut tu nama gajah rupanya..

    ReplyDelete
  8. Bunda orang Taiping pun tak pernah sampai lagi...huhu..

    ReplyDelete
  9. Saya pernah ke muzium ini pd tahun 2009...sgt infomatif kerana dpt mengetahui kekayaan Ngah Ibrahim, sejarah perlombongan bijih timah dan kongsi gelap, kedatangan orang Cina ke Tanah Melayu, pemerintahan British & Jepun.

    ReplyDelete
  10. Bestnya.. saya suka tengok galeri2 mcm ni. Apatah lagi galeri sejarah era colonial mcm ni. Mmg bnyk pengetahuan juga..

    ReplyDelete
  11. Tempat yg patut kita semua pergi..

    ReplyDelete
  12. Tngh mencari basikal tua utk menghias bahagian ruang rumah utk nampak klasik sikit.. tapi susah juga nk cari dan beli basikal yg betul2 tua..

    ReplyDelete
  13. blk tidur tu, kalau dianggarkan dgn duit skrg mau smpi juta tu ;-)

    ReplyDelete
  14. blk tidur tu, kalau dianggarkan dgn duit skrg mau smpi juta tu ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Anies.. saya pun ada fikir mcm tu juga.. :)

      Delete
  15. tempat ni sangat bersejarah kan..kita patut pergi tempat-tempat macam ni.. ^^

    ReplyDelete
  16. nice sharing..bila agaknya boleh jejak kaki ke sana ye..kalau sorang2 tak lah kot

    ReplyDelete
  17. tempat begini amat sesuai bawa buadak sekolah buat lawatan kan ..kenali sejarah

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak.. bukan buadak JM hehee.. :D

      Delete
  18. menarik galeri ni .. baru ke? tak pernah pergi lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. galeri ini telah diupgrade dari masa ke semasa...

      Delete
  19. perabot ukiran yang antik ...

    ReplyDelete
  20. sukalah gambar2 yang diambil.. clear and colour tu menarik..
    uncle boleh share tips ambil gambar hihi..

    ReplyDelete
  21. saya suka gi muzium macam ni..feeling cam dalam filem dolu-dolu..hehehe

    ReplyDelete
  22. Terima kasih kawan-kawan blogger kerana sudi melawat blog saya...

    ReplyDelete
  23. best nyer! sejarah use to be my favorite subject at school
    kalau p ni mesti banyak saya dapat info
    tapi anak-anak plak takut tengok patung =)

    ReplyDelete
  24. Assalam,
    laaaaaaaaa
    lagi ada ka muzium laen kat tepen???
    he3
    iols pi hat kat pekan tepen punya muzium sajork he3

    ReplyDelete