Friday, 13 March 2015

With love from Taiping : Matang Museum

Hari Pertama (19 Feb 2015) Sebelah petang 

Muzium Matang mempamerkan kronologi sejarah yang berlaku di dalam bangunan yang pernah menjadi kediaman Ngah Ibrahim, pusat pentadbiran Larut, British dan Jepun. Bangunan muzium pernah menjadi institut perguruan dan sekolah Melayu ini didirikan di dalam kawasan Kota Ngah Ibrahim yang berkeluasan lebih kurang dua ekar. Muzium telah dibuka kepada orang ramai pada tahun 1987. 

Sebelum ini, kami berada di Muzium Perak di bandar Taiping dan lebih kurang 10 km ke Muzium Matang. Anda boleh menaiki bas no. 77 dari Hentian Bas Taiping ke Kuala Sepetang (Port Weld) atau teksi Pekan Simpang dan teksi bandar tanpa meter. 


Masuk adalah Percuma

Pintu masuk ke Muzium Matang

Bersama Nassier dan Meriam Kota Ngah Ibrahim


Bahagian belakang Kota Ngah Ibrahim

 Persekitaran depan sebelah kiri Muzium Matang

 Kubur Allahyarham Ngah Ibrahim yang dibawa pulang dari Singapura pada 9 September 2006

Pandangan sisi Muzium Matang

Runtuhan tembok akibat pengemboman Tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua

Telaga Kota Ngah Ibrahim

Penunjuk arah jalan di Kota Ngah Ibrahim

Rumah Kapten Speedy, Penolong Residen British.

Pejabat Pengurusan Muzium Matang sekarang

Alamat : 
Muzium Matang,
Jabatan Muzium Malaysia,
Kota Ngah Ibrahim, 34750 Matang, Perak.

31 comments:

  1. Seronok eh...best dan menarik je muzium tu kan

    ReplyDelete
  2. kecik je bangunannya, tapi macam-macam sejarah..huhu

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. huurm ehehe ehehe.. ni komen style uncle ni ehehe..

      Delete
    2. ahakss...CT dapat 'tangkap'

      Delete
  4. belum pernah jejak kaki ke sana lagi

    ReplyDelete
  5. Wah bestnya.. saya suka ke tempat2 spt ni. Menarik...

    ReplyDelete
  6. Banyak sejarah2 lain yg kita dpt tahu ttg sesuatu tempat di negara kita.. nice sharing.. :)

    ReplyDelete
  7. Matang ni area mna ni eh? X pnh tau...hehe. .. bca2 bru tau matang... tmbh gak knowledge.. hehe

    ReplyDelete
  8. History revisited...memang bagus melawat muzium...mengenang kembali sejarah..

    ReplyDelete
  9. Teringin nak pergi ke muzium..

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum.... saudara khairuddin,

    best lah entry nie... ada tak entry perihal negeri melaka... ttg perigi hang tuah, pakaian2 hang tuah.. keris taming sari.. mesti best...

    mselim3

    ReplyDelete
  11. Banyak banget tarikan di bandar Taiping Pak Lim. seronok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak....Bro boleh buat lawatan ke sini..

      Delete
  12. belum pernah ke sini...rumah cpt speedy kan main besarnya...rumah ngah ibrahim xder pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muzium Matang itu sebenarnya adalah rumah Ngah Ibrahim.

      Delete
  13. x pnh smp lagi ke sini... nice sharing...

    ReplyDelete
  14. uncle bleh geng ngan ayat CT.. suka p tempat2 cem ni..
    museum lah.. rumah2 cemni mesti dia suka.. hehehe..

    ReplyDelete
  15. wah keren .. kayanya bisa kesana :D

    ReplyDelete
  16. selalu pergi taiping tapi pergi sebab ramai kawan kat sana, tapi tempat lawatan tu berkisar hanya di taman tasik, zoo & rumah kawan-kawan.

    ReplyDelete
  17. lama x pg muzium. masa kecik2 je slalu di bw jln2 kat muzium

    ReplyDelete
  18. kapten speedy..!!! nama tu rasanya pernah dengar. rasanya dalam sajak komsas kat sekolah dulu kot..

    ReplyDelete
  19. Info baru buat saya.. mmg kena ke sini nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti review dari bro KK lagi menarik..ehh!

      Delete
    2. Bro KK lebih tajam penanya...lebih kreatif dan ulasannya lebih panjang...

      Delete
    3. abe MKL x kurang juga penulisan nya

      Delete
  20. cantiknya rumah kapten speedy. teringin nak ada rumah kampung macam tu :)

    ReplyDelete
  21. mesti sejuk air telaga tu kan ...

    ReplyDelete
  22. saya suka ke muzium tapi mychintahati berhaluan kiri
    memang dah lama tak ke muzium sejak kahwin =)

    ReplyDelete