Tuesday, 1 July 2014

Pasu Batik Felda Sungai Tengi Hulu Selangor

Destinasi Pelancongan untuk anda


Felda Sungai Tengi Selatan adalah sebuah rancangan felda yang terletak di Hulu Selangor, Selangor Darul Ehsan. Jika anda berkunjung ke tempat ini, kiri kanan adalah ladang kelapa Sawit. Anda perlu melalui Lebuh Raya Utara Selatan dan menyusur ke Enterchange Bukit Tagar yang jaraknya lebih kurang 15km. Sekiranya anda melalui Tanjong Malim, Kampong saya adalah lebih kurang 48km. Jika anda dari Bestari Jaya (Batang Berjuntai) jaraknya adalah lebih kurang 27 km. 

Peta di bawah menunjukkan di mana letaknya Tanjong Malim dan Kemajuan Tanah S.Tengi. Senang sekali anda ikut lebuhraya Enterchange Bukit Tagar. Maka, entri ini saya letak di bawah Tanjong Malim. Saya nak promote Kampung saya dan tempat berdekatan sebagai destinasi pelancongan. 


Kredit : pkrputrajaya.blogspot.com

Kali ini saya ingin membawa anda melawat ke Pasu Batik Felda Sungai Tengi. Pengusahanya adalah Puan Seri Rohani. Anda boleh membeli labu Sayung tampal kain batik yang begitu istimewa dan unik sekali. Labu Sayung adalah cendera hati khas dari negeri Perak. Labu ini boleh dijadikan sebagai cendera hati untuk sahabat handai dan barang perhiasan di rumah anda. Saiz yang paling kecil adalah berharga RM15. Sila lawat link berikut : http://allaboutpasubatik.blogspot.com/. Anda boleh melihat sendiri proses pembikinan Labu Sayung Batik. Prosesnya memerlukan kemahiran seni dan kesabaran yang tinggi kerana begitu rumit dan teliti sekali.

pasu batik Tempat Menarik Di Selangor Yang Perlu Dilawati!

38 comments:

  1. pertama kali lihat pasu batik ni, cantik2 lah hasilnya...

    ReplyDelete
  2. salam..
    first time tgok pasu cantik..memng cantik hasil yg dibuat..kemas dan menarik..

    ReplyDelete
  3. wah cantiknye..kagum tengok..subhanallah
    mmg kreatif diorg ni
    isi tabung nuff sini-watson

    ReplyDelete
  4. Ok juga tempat ni ye.. T kasih diatas perkongsian.. :)

    ReplyDelete
  5. wah bagus-bagus banget pasu batik nya. jadi ingin membelinya deh ^^

    ReplyDelete
  6. lawanya design pasu semua~ :D

    ReplyDelete
  7. akhirnya, kembali ke malaysia.. heheh

    ReplyDelete
  8. Kreatif, menyerlah ciri budaya dalam kraftangan

    ReplyDelete
  9. Pasu batik ni tak payah taruk bunga kat dalam dia pun dah nampak cantik. Hehe

    ReplyDelete
  10. Wow, kalau bawa my Mom pegi mahunya dia angkut satu bonet..Hehe

    ReplyDelete
  11. cantik labu sayung tu...lain daripada yang lain..

    ReplyDelete
  12. menarik gak tempat ini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. Tanjung Malim ni juga adalah kampung emak Ida... tapi Ida tak pernah tahu pula ada pembuat labu sayung batik di sana... terima kasih tuan kerana berkongsi info

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun saya asal dari perak, tapi tidak pernah pergi lagi ke situ

      Delete
  14. salam. dah lama x gi kuala kubu bharu. last gi sana awal 1994 sbb buat program motivasi di SMKKKB. Mesti pekann KKB dah besar skrg!

    ReplyDelete
  15. Actually, this my first time lihat pasu batik...in fact, i tak tau langsung ada benda macam ni...hulu selangor trip is very enlightening...

    ReplyDelete
  16. Berkunjung lagi di sini... tak jemu melihat labu sayung batik... memang menarik sangat... sambil menabung

    ReplyDelete
  17. Cantik Labu Sayung Batik tu... first time idah tengok nie..!

    ReplyDelete
  18. tak pernah tahu pula.. kalau mak sy tngok mesti dia nak pasu cantik tu. ke kuala kubu bharu pun dekat juga ya

    ReplyDelete
  19. saya pun suka travel...tapi budget tak banyak

    ReplyDelete
  20. Cantiknya. Kreatif. Saya pun tak pernah sampai lagi di tempat ni.

    ReplyDelete
  21. sesiapa berminat boleh pegi kt page IG http://instagram.com/bonda_seri

    ReplyDelete