Wednesday, 2 July 2014

Mabuhay Manila 32 : Fort Santiago1

Intramuros City

Berikut adalah keterangan akan Fort Santiago yang dipetik dari Wikipedia. Malas nak cerita panjang-panjang. Bertabahlah membacanya, tinggal beberapa episod lagi sebelum ke destinasi baru.

Fort Santiago (SpanishFuerte de Santiago TagalogMoog ng Santiago) is a citadel first built by Spanish conquistador,Miguel López de Legazpi for the new established city of Manila in the Philippines. The defense fortress is part of the structures of the walled city of Manila referred to as Intramuros ("within the walls").
The fort is one of the most important historical sites in Manila. Several lives were lost in its prisons during the Spanish Colonial Period and World War IIJosé Rizal, the Philippines' national hero, was imprisoned here before his execution in 1896. The Rizal Shrine museum displays memorabilia of the hero in their collection and the fort features, embedded onto the ground in bronze, his footsteps representing his final walk from his cell to the location of the actual execution.


 Pintu Masuk ke Fort Santiago

 Ticket Booth : buka jam 8.00am-6.00 pm. Harga : P75 (RM6.00) 

 Tengoklah Pak Guard Fort Santiago : Fesyen Topi dan Uniform lebih kurang sama, cuma warna je berbeza antara satu badan kerajaan dengan satu badan kerajaan yang lain.

 Bunga kemboja

 Bunga Kembang Cina

 Kereta Kuda yang eksklusif

 Barisan Kereta kuda

 Patung-patung hiasan jalanan di Fort Santiago

 Pasangan yang bahagia di atas kereta kuda

 Air Pancut

 The Bamboo Garden

 Bunga Kertas Tisu (Tabebuia/Tecoma Curialis)

Wakaf di The Bamboo Garden : Tempat kami solat



52 comments:

  1. menarik tempat ini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. Abe MKL dan Chenta tak naik ke kereta kuda tu..nanti leh nyanyi lagu :kuda ku lari gagah berani hikss
    Ni je ke dalam Fort Santiago Cultural Village tu..tak nampka pun village nyer...ke ada lagi sambungan...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang kami tak naik kuda. Budget lari dibawa sang kuda. Fort Santiago Cultural Village dah disambung dalam entri Fort Santiago 11 (dah diterbitkan Mabuhay Manila 32) dan Rizal Shrine (Mabuhay Manila 33 kelak).

      Delete
  3. cantik...suka tgk keta kuda tu...

    ReplyDelete
  4. cantik lah gambar ini...
    Untung kalau cik akak dapat melawat kat sini...
    Pasang angan2 je dulu :)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Memang cantik...saya penggemar tegar bunga-bungaan.

      Delete
  6. Bestnya :D


    **SALE SEHINGGA 4 JULAI 2014!!!
    http://nadyabubble.blogspot.com/2014/06/sale-jualan-penghabisan-stok.html

    ReplyDelete
  7. ada gal tpt utk solat . klasik kereta kuda tuh ... bunga kemboja , nice shoot .

    ReplyDelete
  8. Cuaca di sana bagaimana? Panas ke tak? Kuda tu jalan ke mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuaca panas seperti Malaysia. Kuda itu berjalan di sekitar Kota Intramuros. Fort Santiago terletak di dalam Kota Intramuros.

      Delete
  9. Bersih dan terjaga tempatnya...cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat-tempat pelancongannya bersih dan terjaga.

      Delete
  10. Masa ni kami pergi pun hujan tapi tetap diredah juga. :) pengalaman naik kereta kuda dan bergaduh dengan drebar kereta kuda sangat tak boleh lupa.

    Selamat berpuasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami tidak merasa pengalaman berharga seperti yang dirasai Ren. Cuaca kami panas terik. Budget kami dibawa lari kuda. Cuma pengalaman yang ada naik pelbagai jenis kenaikan. Pengalaman hebat ditempuhi semasa naik Gunung berapi Taal je.

      Delete
  11. Building dia nampak klasik sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang klasik dan unik serta menggambarkan zaman penjajahan.

      Delete
  12. kuda putih..memang eksklusif..

    ReplyDelete
  13. cantik tempatnya dihiasi bunga2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya terpesona dengan bunga-bunganya. Bunga kemboja dan bunga kembang Cina bunga kesukaan saya. Wangi harum semerbak,

      Delete
  14. cantik pemandangan
    terutama di kereta kuda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpesona dengan pemandangan indah ciptaan Allah SWT.

      Delete
  15. Assalammualaikum...khairuddin,

    cantik panorama nie.. mselim3 suka sesangat pada bunga kemboja tu.. cantik.

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga Kemboja harum semerbak...banyak di Bali.

      Delete
  16. Cantik tempat ni.... nampak klasik. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Selamat berpuasa. Salam lebaran.

      Delete
  17. Replies
    1. Yang tengah itu tak real. Yang tengah itu patung cendana. Cinta telah disumpah menjadi patung.Yang tengah itu Cinta, isteri saya. hihihi.

      Delete
  18. terima kasih berkunjung ke blog syukurnya sihat

    ReplyDelete
  19. tahniah kerana menjadi top 10 komentator jun

    http://www.syukurnyasihat.com/2014/07/top-komentator-blog-syukurnya-sihat-jun.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih daun keladi...Semoga murah rezeki.

      Delete
  20. Suasana tempat tu nampak menyegarkan... nampak bersih & terjaga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fort Santiago memang bersih dan terjaga.

      Delete
  21. Replies
    1. Allahuakbar...Keindahan alam ciptaan Allah.

      Delete
  22. Tempat yang indah dan bersih.

    Kelihatannya yang naik kereta kuda itu memang pasangan yang berbahagia Pak Lim, senyum lebar. Kusir kereta kuda pula kenapa tidak ikut senyum lebar ya Pak Lim ? mungkin kusir kereta kuda juga bahagia ya, tapi ekspresi kebahagiaan kusir kuda yang berbeda dengan kita kali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sememangnya..Semoga kita bahagia selalu. Semoga Gunadi bahagia selalu. Itu yang saya doakan untuk anda selalu...

      Delete