Tuesday, 8 July 2014

Mabuhay Manila 33 : Fort Santiago 11

Jejak-jejak ke tempat Dr Jose Rizal dipenjarakan

Bersabar. Bertabahlah membaca nukilan saya tentang kembara ke Manila yang begitu panjang entrinya. Belum ada kesudahannya tetapi akan berakhir tidak lama lagi. Berikut adalah tentang Fort Santiago ke 2. Para Pembaca yang budiman, sudah tentu ingin mengetahui apa yang ada disebalik tembok Fort Santiago.    

Anda boleh menaiki Intramuros 1 untuk melawat di sekitar Intramuros dalam kawasan Fort Santiago

Bangunan tua dan bekas peluru

Pembinaan semula pintu utama  Fort Santiago

Bayang-bayang Fort Santiago dan bunga teratai

Aku dan Fort Santiago

Apa yang ada di sebalik tembok Fort Santiago

Jejak-jejak Jose Rizal sebelum ditembak mati

Jejak-jejak kami VS jejak-jejak Jose Rizal. Semoga kami akan mencipta sejarah seperti Jose Rizal.

Bayang-bayang kami juga ada disebalik tembok Fort Santiago

Dinding-dinding dalam Fort Santiago

Di dalam Fort Santiago

 Jose Rizal

28 comments:

  1. teringat bab sejarah dulu2...:DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seperti yang pernah kita baca di buku sewaktu di bangku sekolah lagi.

      Delete
  2. menarik... penuh peninggalan sejarah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh bersejarah..mengimbau kenangan apa yang ada dalam buku sekolah.

      Delete
  3. Bunga teratai layu di tasik madu :-)

    ReplyDelete
  4. jejak-jejak akhir Jose Rizal utk menghadapi saat kematian..sedihnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh sedih tapi sebuah kehidupan yang sungguh bermakna.

      Delete
  5. Nampak menarik tapi macam cuma en Din berdua je kat situ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga orang tapi sengaja mengambil gambar tanpa latar manusia..

      Delete
  6. menarik.. cantik tmpat bersejarah ni..

    jemput join.. :)

    http://kampung-kameq.blogspot.com/2014/07/segar-bersama-fresh-care-dan-safe-care.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah, hujung minggu saya join jika ada masa dan peluang berbuat demikian.

      Delete
  7. he..he.. x pe i like entry travel..
    sentiasa tabah dan bertahan..ok :)
    suka tgok bangunan berbentuk colonial kat sana mnarik:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih daun keladi atas sokongan anda.

      Delete
  8. suka membaca kisah yg ditulis berserta pic2 yg menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas sokongan anda selama ini.

      Delete
  9. ke mana pula destinasi abg din slps ni?

    ReplyDelete
  10. sukeeee sgt2 travel.. keje pn dlm bidang travel, study dulu pn dlm bidang ni gak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel itu hobi saya sebelum meninggalkan bumi indah ini. Keje dan study bukan dalam bidang travel. Kalau ada masa, wang dan peluang mesti travel. Travel itu suatu ibadah.

      Delete
  11. Sejarah yg ttp akan kekal dlm ingatan setiap warga filipina termasuk pengunjung2 & yg menyaksikannya.. t kasih atas perkongsian ini. Dpt juga melihat titisan sejarah Filipina dari blog ini... :)

    ReplyDelete
  12. thanks la kat abang Khai share kat sini untuk kitorang yang tak berkesempatan pergi. Jose Rizal ni memang disanjungi rakyat Filipina, sampaikan nama dia diabadikan pada Kompleks Sukan utama di Manila. macam Bukit Jalil gak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks....Dr Rizal sangat disanjungi oleh masyarakat Filipina. Hero kebangsaan depa.

      Delete
  13. best kalau dapat melawat sini...especially kalau ade tour guide..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanpa tour guide pun kita boleh menjelajah Filipina. Pasal depa pandai berbahasa Inggeris. Cuma kita perlu buat research je.

      Delete
  14. berapa bayaran dikenakan untuk naik intramuros 1?

    ReplyDelete