Tuesday, 15 July 2014

Travel Itinerary ke Guilin/Yangshuo/Lipu

Empat hari di Guilin/Yangshuo/Lipu


Guilin Hills


Terraced Blue Rocks Walls, LongJi Terrace
www.ericnewman.com

Reed Flute Cave,Guilin
www.flickriver.com



Hari 01 KLIA2- Quilin

i)  Melawat Mount Duxiu dan Jingjiang Palace

ii) Menikmati Persembahan Teh China di Tea Gallery

Hari 02 Quilin/ Lipu/ Yangshuo

i) Lawatan ke  Silk Gallery dan Kitchenware Gallery

ii) Melawat ke Yangshuo

iii)Cruise Tour at Li River

iv)Selepas makan tengah hari, bertolak ke Lipu dan melawat Silver Caver yang terkenal dengan Gua dan batu-batan yang beraneka jenis dengan pancaran lampu yang berwarna warni.

v) Sebelah petang, balik ke Yangshuo dan membeli belah di West Street yang dipenuhi dengan gerai-gerai dan kedai-kedai menjual beraneka jenis barang daripada pakaian ke cenderamata.

Hari 03 Yangshuo/Guilin

i)  Berkunjung ke Chuanshan Hill dan Chuanshan Park

ii) Melawat ke Pearl factory

iii) Lawatan ke Zig Zag bridge, Ancient South Gate yang dibina pada Dinasti Tang dan berkembang ketika Dinasti Ming.

iv) Pemandangan Sun-Moon hill dan melawat 1000 years old Big Banyan Tree and Fir Lake

v) Melawat Herbs Gallery dan menikmati urutan kaki.

Hari 04 Guilin-KLIA2

Lawatan Wajib : Persembahan Dream Like Li Jiang, Xanadu Park, Persembahan Osprey Catch fish, serta pemandangan petang dengan bas.

Harap kawan-kawan blogger yang pernah ke Guilin/Yangshuo/Lipu dapat memberi serba sedikit pandangan tentang Itinerary travel saya ke sana nanti. Pandangan serta perhatian anda sangat saya hargai. Terima Kasih daun keladi. 


Yang SUNNAH itu jadikan PEGANGAN.
Yang SUDAH itu jadikan KENANGAN.
Yang BERKAH itu jadikan AMALAN.
Yang INDAH itu JADIKAN HIASAN.
Yang SUSAH itu jadikan KEKUATAN.

Yang SALAH itu jadikan PELAJARAN.
Yang MUDAH itu jadikan IKUTAN.
Yang PAYAH itu jadikan CABARAN.
Yang HIKMAH itu jadikan PEDOMAN.

Indah BINTANG dengan KERLIPAN.
Indah RAMADHAN dengan KEBERKATAN.
Indah NIKMAT dengan KESYUKURAN.
Indah SYAWAL dengan KEINSAFAN.

24 comments:

  1. Reed Flute Cave,Guilin cantik.. :)

    ReplyDelete
  2. Saya belum pernah ke sana tapi kalau pergi main redah, rasanya tak payahlah singgah pearl factory, silk dan herb gallery tu kot... macam ikut pakej pulak...

    ReplyDelete
  3. nak ke china pula? mesti banyak cerita travel ke sana yg menarik utk dikongsi nanti..

    ReplyDelete
  4. Ala tak pernah sampai lagi la abg khai.. =D

    ReplyDelete
  5. Cantiknya.....tak dapat nak tolong sbb belum pernah ke Guilin

    ReplyDelete
  6. Sgt menarik, namun belum pernah ke sana lagi... semoga terhibur & slmt berkongsi pengalaman lagi nanti ye.. :)

    ReplyDelete
  7. Jm pernah ke guilin dan yangshou dan jika refer kpd itierenary byk tempat yg kami x cover maybe abe MKL pegi ikut pakej so byk tempat nenarik lg utk d lawati tu. Apa2 pun rasanya dh ok itie tu sbb ikut pakej kan dan enjoy the holiday

    ReplyDelete
  8. beznye..asyik merantau je abg khai
    nak ikut...
    jauh pengembaraan..luas pengalaman

    ReplyDelete
  9. cantik tmpat tu, tapi belum prnah ke sana lg..:)

    ReplyDelete
  10. boleh pandang saja..nak bagi pandangan, tak tau..belum pernah jejak ke sana..

    research and planning, tawakkal n doa, InsyaAllah, berjaya..


    ReplyDelete
  11. Salam Ramadhan,

    2 kali ke Guilin - pakej dan sendiri, dpt 2 pengalaman berbeza.
    Standard kalau amik pakej memang terpaksalah pergi tempat2 mcm silk factory etc.

    tapi kalau pergi sendiri lagi best. tapi rasanya 4 hari tak cukup.... sebab byk benor tempat2 menarik di Yangshuo dan Guilin yang nak diterjah

    ReplyDelete
  12. kalau ikut pakej, inshaallah diorang akan bawa ke tempat-tempat menarik.Selamat bercuti abg MKL.
    -klik one promoted content untuk budget holiday abg MKL..hehe

    ReplyDelete
  13. saya lagi tak penah p
    mana tempat tu pun tak tahu
    tapi cantiklah pemandangan dia
    selamat berjalan MKL

    ReplyDelete
  14. fuhhh....menarik view kat sini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  15. Cantik...How I wish I could be there...

    ReplyDelete
  16. Wah 4 hari di Guilin, semoga rencana Pak Lim ke sana dipermudah dan dipermurah. 4 hari di Guilin mesti di blog ini akan jadi puluhan entry yang menarik dengan style penulisan pak Lim yang ringkas dan banyak gambar.

    ReplyDelete
  17. Guilin... antara tempat yang idah teringin nak lawati... insyaallah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah 26hb jan sya pegi.jum sama2 pegi guilin

      Delete
  18. tak dapatler nak menolongnyer kitani mana der sampai sini...
    isyh bestnye rnak ke sana kan..

    ReplyDelete
  19. cantiknya. belum ada peluang untuk kesana.
    Tak mampu nak berikan pandangan

    ReplyDelete