Tuesday, 20 August 2013

Day 1 : Kuala Lumpur-Hatyai City

Trip 1: Kuala Lumpur-Hatyai City
Hari Pertama(11 Ogos 2013)

Dengan pagi yang masih basah. Dalam rindu yang mendesah dan jiwa yang gelisah terus ke Stesen Bas Pudu Raya. Moga selamat. Takut malang tak berbau. Anyway, when different situations in our lives knocks us back many times, show life there are several reasons we must continue to move forward. Morning and have a blessed & productive day.    Bertolak jam 7.30 pagi dari Stesen bas Tanjong Malim dengan tambang RM7.70. Kami sampai pukul 9.00 pagi untuk mengejar bas jam 9.30 pagi ke Hatyai City. Harga tiket bas RM 54.90. Kami naik konsortium Bas Ekpress Semenanjung (M) Sdn. Bhd. KBS boleh hubungi di www.Kbes.com.my (online ticketing). No talipon : 0165507805.(Pudu Raya) 


Konsortium Bas Ekspress di Hatyai City

Kami naik bas  dua tingkat. Kami pilih no 2 & 3 di tingkat atas. Jelas luas terbentang. Sedap mata memandang. Sejuk juga air con. Jangan lupa bawa baju sejuk. Beku karang. Kami sampai Hatyai jam 7.00 malam. Kalau 8 jam perjalanan,sepatutnya jam 5.30 petang dah sampai.  Tapi Mamat tu drive slow sikit le. Janji selamat. Ada hujan dan jalan sesak sikit.

 Welcome to Hatyai

Wayer Letrik bertaburan terburai 

Bahan kayu api

Hatyai City

Syarikat Konsortium Bas Ekpress di Jalan Prachathipat Rd Hatyai 

Stesen Bus Konsortium Bas Ekpress terletak bersebelahan Lee Gardens. Kawasan yang kena bom suatu masa dahulu. Kawasan ini macam Petaling Street. Ramai kaum Cina di sini. Chintown. Di sini, seorang mamat Cina agak tertarik dengan saya. Asyik bertanyakan hal saya. Saya buat layan tak layan pasal agak penat dan ingin mencari tempat menapak. Sembang punya sembang akhirnya diperkenalkan saya tempat tido. VC apartment yang tak jauh dari Stesen Bus Konsortium. Sebaris dengan Bus Konsortium, Kena lalu Hamid Restoran dan selepas satu simpang atau trafik light, VC terletak di sebelah kiri. Harga 600 baht semalam untuk Queen bed. Alamat : 96/1 Prachathipat Rd.,Hatyai Songkhla 90110. Tel : 074-262349, 074-261569. Fax : 074-262814.   


 Bilik VC Apartment

 Tempat basuh di luar jendela

 Tempat masak di luar jendela

Bilik tidor kami

Selepas check in, kami terus mencari Sykt Bas Alisan. Pasal balik ke KL nanti, naik bas itu. Dari Lee Gardens, jalan terus dan selepas dua trafik light akan jumpa syarikat ini. Selepas dua trafik light belok ke sebelah kiri di Jalan Kimpradit Rd.  Sebelum blok ini, anda akan jumpa Indra Hotel di Jalan Thamandonvithee Rd. Dulu kami duduk di Indra Hotel. Alamat : 94 Thammanoonvithi Road. Tel (074) 245886,243916. Fax (074) 238110. Harga satu bilik double bed : 550 bath.
  
Dalam Bas Alisan ada wifi percuma,best sangat.

Makan malam di sini agak mahal. Almaklum makanan muslim. Kueh Tiew Goreng sepinggan 50 bath. Nasi goreng sea food sepinggan 50 bath. Sikit je. Murah lagi di tempat kita. Lai Chee Kang 50 baht. Lagi mahal bila minta Sarang burung Lai Chee Kang 100 baht. Tempat makan di sebelah kanan Lee Gardens dan berdepan dengan Syarikat Bas Konsortium Bas Ekpress. Senang cerita semua akitiviti kita orang kat Lee Gardens. Hatyai City dan Lee Gardens. Bagai Lagu & irama bagi kita.


Depan Sakol Hotel 

Cintaku

Kami juga riki hotel untuk tinggal hari sabtu (17 Ogos 2013) sekembali dari Chiang Mai  nanti. Pasal hotel penuh di sekitar Hatyai Central pada masa itu. Kata depa ada perarakan hari Buddha. Orang Thai sangat menghormati sami-sami mereka. Setelah riki memang penuh, akhirnya buat keputusan untuk book melalui agoda.com.   

     Peta Sakol Hotel menunjukkan juga kawasan sekitar Lee Gardens. 

Peta Sakol Hotel. Kami riki hotel ini. Harga Queen  bed 990 bath. Alamat di 47-48 Sanehanusam Road. Hatyai Songkhla 90110 Thailand. Tel 0-7435-5500-3. Fax : 07--423-5161. Penuh juga. Dari Lee Gardens selepas satu trafik light, Sakol hotel terletak di sebelah kanan bahu jalan. Terletak di Jalan Sanehanusam Road.

Lee Gardens

Nasi Goreng Sea Food 50 bath dan Lai Chee Kang Sarang Burung 100 bath


McDonald's sinonim dengan Lee Gardens

Malam itu kami riki siap-siap untuk ke airport Hatyai, Kami nak berlepas ke Chiang Mai dari sini. Rata-rata tut-tut tawar 400 bath ke Hatyai International Airport. Last sekali kami minta VC apartment carikan. Taxi 300 bath je. Kami nak berlepas ke negeri yang digelar "Rose of the North" atau "The Ancient  Lanna Kingdom".

Sotong bakar & Cucur batang

Cucur di sini best rasanya

Pulut Mangga

Jalan-Jalan Pasar Malam dekat Lee Gardens

Dalam berjalan, teringat kat orang-orang yang ditinggalkan. Anyway, many people will walk in and out of your life, but only true friends will leave footprints in your heart. "Chiang Mai! Aku datang", saya menjerit sambil menunggu motorsikal pulang ke rumah ala-ala aksi Rosyam Nor di dalam filem KL Menjerit. Wassalam.   

15 comments:

  1. wah..seronoknya dapat bercuti luar dr malaysia..hihi :)

    ReplyDelete
  2. Fizi Zaidi, memang seronok. Kadang kala lebih murah bercuti di luar negara dari dalam negara. Jom bercuti ke luar negara.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. salam nak tnya smpai di sna awk ada guna khidmat toursguide ke? sbb sy terpk nak ke cna dlm masa terdekat ni .. dan dr hatyai awk nak ke chiang mai naik apa ye ? flight ek ? kalu naik tuk tuk lama ke perjalanan?atau bus ? atau tren ?

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. salam nak tnya smpai di sna awk ada guna khidmat toursguide ke? sbb sy terpk nak ke cna dlm masa terdekat ni .. dan dr hatyai awk nak ke chiang mai naik apa ye ? flight ek ? kalu naik tuk tuk lama ke perjalanan?atau bus ? atau tren ?

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. salam nak tnya smpai di sna awk ada guna khidmat toursguide ke? sbb sy terpk nak ke cna dlm masa terdekat ni .. dan dr hatyai awk nak ke chiang mai naik apa ye ? flight ek ? kalu naik tuk tuk lama ke perjalanan?atau bus ? atau tren ?

    ReplyDelete
  11. Wasalam. Saya ke sana tak guna tour guide... Baca blog je. Dari hatyai ke chiang mai saya guna flight. Pasal nak cepat. Boleh guna bas.. Kena ke bangkok dari hatyai, baru boleh pi ke Chiang Mai dari bangkok. Boleh juga naik train dari hatyai ke chiang Mai... Lama le perjalanan kalau naik train atau bas ke chiang Mai...

    ReplyDelete
  12. salam nak tnya ni, kalau dari chiang mai ke bangkok naik apa senang ? train ke bus ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lebih suka bas..Pasal travel melalui bas lebih cepat berbanding train..kalau nak santai train boleh juga.

      Delete
  13. Salam Sejahtera !!!!

    Kepada golongan lelaki yang ingin kan URUTAN TRADISIONAL SELURUH BADAN HINGGA BATIN ALA URUTAN JAWA , sila hubungi saya di talian : 014-7197049 ( Azman )

    Lokasi : Kuala Lumpur , Selangor , Jerantut , Temerloh , Muar , Tangkak , Melaka , Nilai , Seremban , Senawang , manjung , Lumut , Teluk Intan , skudai , Pulau Pinang , Arau , Kangar , ipoh , Kuantan , Kajang , Sabak Bernam , Sepang DLL

    Harga : Boleh dirundingkan

    Masa : Bebila boleh buat tempahan

    SILA SMS/WHATSAPPS/ WECHAT/ CALL

    www.facebook.com/shahrulzamani.zamani

    ReplyDelete