Wednesday, 23 October 2013

Bali Island-Gunung Kitamani-Part VII


Bali - The Island of Gods.
(14hb September - 17hb September,2013)

Gunung Kitamani, Kabupaten Bangli.



Berikut adalah entri pada hari kedua, akan lawatan kami ke Gunung Kitamani di kabupaten Bali. Kintamani terletak di Central Bali, menghala ke utara dan lokasi destinasi pelancongan kami yang paling jauh  ke utara. Bayaran masuk adalah Rph 20,000. Dicaj keseluruhan tidak mengira jumlah pelancong.

Setelah kira-kira 2 jam  setengah perjalanan dari Kota Denpasar, kita akan sampai di kawasan ini, yang disebut sebagai Penelokan, yang sesuai dengan namanya dalam bahasa Bali yang bererti tempat untuk melihat-lihat merupakan lokasi yang paling strategis untuk menikmati pemandangan alam di kawasan wisata ini. Penelokan terletak di Kedisan, salah satu desa di Kec. Kintamani.

Dari Penelokan kita akan menyaksikan pemandangan menakjubkan. Kombinasi antara Gunung Batur beserta hamparan bebatuan hitam dengan Danau Batur yang berbentuk bulan sabit berwarna biru di sebuah kaldera yang  dikatakan sebagai kaldera terindah di dunia. Penelokan sudah mempunyai infrastruktur yang cukup memadai sebagai tempat wisata, antara lain penginapan maupun restoran.

Sumber :http://id.wikipedia.org/wiki/Kintamani,_Bangli

Berikut adalah pemandangan Gunung Batur serta Danau Batur  :

Sumber : Mountinblack. blogspot.com



Sumber : jv.wikipedia.ng

Malangnya, kami tidak dapat melihat Gunung Batur kerana diliputi kabus yang tebal dan berlakunya hujan renyai-renyai sepanjang perjalanan . Maka perjalanan kami adalah untuk menikmati angin yang sejuk, buah-buahan dan bunga-bunga yang cantik. Kawasan ini adalah seperti Cameron Highlands di Malaysia.

    

Kelihatan kereta sewa kami

Hujan renyai-renyai sepanjang perjalanan

Buah Limau

Terung Belanda

Buah Salak

Markisa

Markisa

Nenas

Pura
Bunga Kembang Seribu

Manggis

Bunga Gumiter















Last but not least, dari pemerhatian saya wanita sering menggunakan kelemahannya untuk mendapatkan kekuatan menentang lelaki iaitu 'air mata dan merajuk'. Sekadar renungan semata-mata. Apa sekalipun, kita bukan hidup bersendirian tetapi hidup secara berjemaah supaya dapat beribadah kepada Allah swt semata-mata. Pemerhatian secara peribadi juga boleh dikategorikan sebagai kajian, definisi kajian itu perlu diperhalusi, semuanya datang dari Allah juga, mata untuk melihat, akal untuk berfikir, hati untuk berbicara, yang pasti kajian boleh dilakukan dengan banyak cara. Apa pun, minta ampun dan maaf sekiranya tersalah taksir hasil daripada pemerhatian saya. 

18 comments:

  1. hujan renyai2 tu nmpak cantik.. mcm ada salji la plak.. hehe

    ReplyDelete
  2. besarkan gambar..baru nampak cantik.....best nya jalan2....terbaik..teruskan!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. bestnya honeymoon kat bali. hehehehe

    ReplyDelete
  5. nyaman nya dikelilingi bunga-bungaan

    ReplyDelete
  6. wah cantiknya kat situ....
    teringin nak pergi juga....

    bayar klik2 di sini...makseh untuk klik nuffnang blog cik akak :)

    ReplyDelete
  7. memang menarik..seronoknya dapat travel mengelilingi dunia

    ReplyDelete
  8. tengok gambar, waaa... cantiknya... hihi, mama menabung juga di sini..

    ReplyDelete
  9. Cantik permandangan & sungguh romantik.. buah markisa tu bnyk khasiatnya kan..
    Menabung di sini juga geng.. :D

    ReplyDelete
  10. terung belanda ? baru kali ni nampak ...

    ReplyDelete
  11. wah cantiknye pic tu
    pic bawak payung tu romantik sgt
    isi tabung nuffnang sini-churp2

    ReplyDelete
  12. Setahu saya kalau dekat sini, bunga tu dipanggil bunga tahi ayam....:)

    ReplyDelete
  13. blog en lim dh msuk dlm bloglist sy....kpd kwan2 yg lain jom xchange list jgk ok :)

    ReplyDelete
  14. Bunga Gumiter tu bunga tahi ayam ke? Cantiknya.

    ReplyDelete