Monday, 25 November 2013

Refleksi Akan Review Blog Ohsem Bertuah

Refleksi Serta Tindakan terhadap Blog Kakitravelkhairuddin


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Blog saya telah direview oleh blogger yang tak asing lagi, Angah dengan blognya, Diari Jejaka Hangat. 




 Diari Jejaka Hangat™

Berikut adalah petikan akan review Angah :


" Blog yang angah nak review ni merupakan blog pelancongan rasanya.Sebab apa? Banyak tempat menarik yang diceritakan dalam entry-entrynya seperti entry yang terbarunya iaitu Kawah Sikidang,Dieng Plateu .Kalau  tengok dekat atas blog tu pun ada tulis,KAKI TRAVEL,dan sudah tentunya blogger ini merupakan seorang kaki  travel yang hebat!

Pendapat angah adalah,kalau blog ni ada header yg menarik dan best,tentu lagi menarik blog ni. Selain  tu,blog ni agak panjang ke bawah dan meleret.Kalau boleh buat Read More,mungkin boleh cepatkan  loading blog??Yang lain rasanya dah oke!Selamat maju jaya diucapkan.Terima kasih. "  



Refleksi akan review Blog Ohsem Bertuah :

Lihat apa yang telah dikatakan oleh Angah :

"Apa-apa pun bila kita direview tak bermakna blog kita teruk atau buruk.Sebenarnya blog kita adalah kehendak kita. Macam blog angah ni,dah lama tak kena review". 

Tindakan :

Saya akan buat kaizen terhadap dua perkara iaitu, header dan read more supaya cepat loading. Mungkin tindakan itu akan mengambil sedikit masa kerana kesibukan tugasan seharian. 

Kita lihat apa kata tentang kaizen oleh en.wikipedia.org yang seperti berikut :

Kaizen (改善?)Japanese for "improvement" or "change for the best", refers to philosophy or practices that focus upon continuous improvement of processes in manufacturing, engineering, and business management. It has been applied in healthcare,psychotherapy, life-coaching, government, banking, and other industries. When used in the business sense and applied to the workplace, kaizen refers to activities that continually improve all functions, and involves all employees from the CEO to the assembly line workers. It also applies to processes, such as purchasing and logistics, that cross organizational boundaries into the supply chain. By improving standardized activities and processes, kaizen aims to eliminate waste (see lean manufacturing). Kaizen was first implemented in several Japanese businesses after the Second World War, influenced in part by American business and quality management teachers who visited the country. It has since spread throughout the world and is now being implemented in environments outside of business and productivity.

Buat Angah (Diari Jejaka Hangat), jasamu dikenang dan terima kasih daun keladi.

Angah telah membuat tutorial auto read more di blognya..Bagi yang berminat sila lawat link berikut :
http://diarijejakahangat1.blogspot.com/2013/11/tutorial-auto-read-more.html#comment-form


27 comments:

  1. Bertuah En. Khairudin ada yang sudi nak review blog...
    Apa yang angah komen tu mungkin saya pun perlu take note juga.. :D

    ReplyDelete
  2. Wah! sungguh hebat sebab ade yang review blog kakitravelkhairuddin. lain la farel, baru je berjinak-jinak dengan blogging ni. anyway thanks be my follower. Jangan lupe komen-komen selalu abg khai!

    ReplyDelete
  3. wah, tahniah!
    moga makin success =)

    ReplyDelete
  4. Saya dah kaizen terhadap blog saya. Readmore. Cepat kalau loading kelak. Kalau lambat loading, pembaca akan lari kelak. Tinggal satu lagi belum buat iaitu Header.

    ReplyDelete
  5. tahniah mkl blog d review oleh angah..:)

    ReplyDelete
  6. amboi.. terus ada button read more..

    ReplyDelete
  7. nak buat kaizen mmg memerlukan masa... hehe.. bestnya blog dpr review.. tahniah! :D

    ReplyDelete
  8. wah...untung laa abg din...tapi review utk abg tu juga boleh dijadikan panduan utk blogger lain termasuk saya sendiri..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. Angah memang suka review blog dgn segmen2 menarik. Sambil review sambil eratkan ukhuwah :)

    ReplyDelete
  10. Wahhhhhh....Tahniah.. memang super awesome... Abak pun suka tengok..huhu

    ReplyDelete
  11. Tahniah.. apa pun, blog saudara mmg best.. Semoga terus sukses.. :) :)
    klik churp2..

    ReplyDelete
  12. Angah, saya dah buat header. Selama ini tidak ada header. Dah ambil kira semua teguran angah. Terima kasih semua.

    ReplyDelete
  13. wah beznye kena review
    header baru tu cantik
    isi tabung nuffnang sini-inti college

    ReplyDelete
  14. Wah.tahniah. Hebat ni dapat review macam ni.

    ReplyDelete
  15. beruntung kena review (^_^). Selamat maju jaya juga kepada abg kakitravel kiter hehehe :D

    ReplyDelete
  16. tahniah telah direview.. singgah klik2 tabung. :D

    ReplyDelete
  17. masing-masing ada citarasa tersendiri...penghargaan yang terbaik adalah dari diri untuk diri

    ReplyDelete
  18. okay, header yg ni lagi lawa...

    ReplyDelete
  19. Bertuahnya apabila blog di review. Dapat tahu kekurangan dan kelebihan blog kita.

    ReplyDelete