Pokok Keladi Lambuk
Sofiahhanim.blogspot.com
Keladi lambuk biasanya tumbuh meliar di merata tempat di Malaysia. Batangnya tidak menyebabkan kegatalan, tidak seperti keladi yang lain. Batang keladi boleh dimakan sebagai ulam. Cuba anda lihat disekeliling anda. Sekiranya tidak ada, anda boleh membeli di pasar tani, pekan sehari atau biasanya adalah dijual di seksyen sayur kampung.
Batang keladi yang telah disiat kulitnya
Caranya adalah siat kulit batang keladi. Rendam seketika dalam air garam. Anda boleh menjadikan batang keladi sama ada sebagai ulam atau masak lemak. Sekiranya dijadikan ulam, cicah mengikut selera masing-masing. Contohnya,budu, sambal belacan,dan sambal kelapa. Tetapi dalam resepi yang dimasak oleh Cinta (Ida) adalah dijadikan gulai tempoyak.
Gulai Tempoyak Lambuk Udang
Bahan-bahan :
1. Cili kering *
2. Bawang besar*
3. Tempoyak*
4. Kunyit hidup*
* Dikisar halus
5. Serai (diketuk)
6. daun kunyit
7. daun kesom
8. Udang atau ikan
9. Lambuk
Cara-cara :
1. Rebus Lombok terlebih dahulu dalam periuk lain. Letak asam keping. Bila lombok tu dah lembik, toskan dan basuh.
2. Blender bahan-bahan *
3. Campurkan bahan-bahan yang dah diblender dengan lombok tadi
4. Masukkan serai, daun kunyit dan daun kesum
5. Bila dah nampak gulai hampir masak, letakkan udang atau ikan (supaya tak hancur)
6. Letak garam dan gula, adjust supaya secukup rasa.
**Bila dah siap, letak dalam pinggan dan boleh la baca doa makan nyum nyum nyum..
Sejak duduk Kolumpo ni, dah lama betul saya tak nampak pokok keladi.
ReplyDeleteDemi pembangunan. Tapi boleh di tanam di belakang rumah kita.
Deletesdapnya..:)
ReplyDeletesinggah menabung..:)
looks yummy!
ReplyDeleteSila cuba resipi ini.
DeleteIngatkan blog ceita pasal travel je...resipi pun ada....nampak sedap lah...alahai..JM puasa hari ni tak leh tenung lama2
ReplyDeleteAda juga diselitkan resepi. Tapi janji saya juga pandai masak dan ada selok belok tentang masakan itu. Tempoyak adalah salah satu masakan yang dikuasai saya.
Deletekenit taK pernah merasa lagi masakan guna keladi ni :).
ReplyDeleteSilakan mencuba.
Deletewah.. sedapnya gulai lambuk.. tapi aiza tak makan tempoyak.. selalu mak masak gulai lemak je.. :D
ReplyDeleteMemang sedap,boleh cuba.
DeleteSedapnya... teringin nak makan...haha
ReplyDeleteMemang sedap...
DeleteMemang sedap..saya suka gulai tempoyak keladi.Mak azlea suka masak tempoyak keladi.lagipun senang dapat tanam kat belakang rumah je.
ReplyDeleteBest kan.
DeleteAlah dengan keladi... huhu
ReplyDeleteBoleh masak gulai tempoyak udang atau ikan tanpa keladi.
ReplyDeleteselalunya makan keladi buat asampedas je.. x pernah lagi merasa gulai keladi..
ReplyDeletemacam sedap je macam enak je. tak pernah makan :D
ReplyDeletesungguh menyelerakan
ReplyDeletebiasanya ditempat saya asam pedas keladi di makan dengan nasi ulam...memang sedap
ReplyDeletemak selalu jugak masakkan keladi macam ni kat rumah..
ReplyDeleteFuh.. memang sedap gulai tempoyak ni.. lama juga x makan. Klu gulainya terlalu pedas menyengat sgt pun sy x tahan.. biar yg sedang2 je... mmg sedap.. :)
ReplyDeleteMenabung churp2 kt sini.. :D
sedapnya bro..meleleh air liru ni bro...
ReplyDeletesedapnye, 1stime tgk masakan kat blog ni
ReplyDeleteselalu cuci mata tgk tmpt org
hmmm sedap la keladi tu
saya kalah dgn batang keladi . org lain mkn ok jer . tapi saya mkn trus jer gatal kat mulut ...
ReplyDeleteAlamak, saya kalau nampak makanan pelik-pelik memang takkan pernah dicuba. hehe.
ReplyDeletekalau di tempat kami, tanaman ini diberi nama 'bak ampeuk'
ReplyDeletetetangga sering memasak dan membagi dengan kami :)
terbaik punya resepi..terima kasih kerana perkongsian..
ReplyDeletep/s:Entri terbaru saya.... Blogger Aka Pegawai Pemasaran
sedapnyaaa.... boleh try ni
ReplyDeletePERGHHH yang udang tu boleh buat meleleh air liuq nie... pas la sikit kat saya.. huhu :D
ReplyDelete